Monday, January 19, 2009

MAUT

Filem itu bagus.

Tapi.

Ada beberapa isu yang buat aku tak merasa puas.

1. Too preachy. Ya, mungkin filem dakwah memang begitu. Untuk menyedarkan mereka yang sedang lena. tapi, untuk orang yang separa lenar macam aku, it does not work.

2. Yang jahat dalam masyarakat Melayu, mesti pasal minum arak, seks rambang , dan of course Black Metal. Benda-benda ni memang tak molek, tapi siapa yang minum arak tu tak tau benda tu haram di sisi Islam? sembah setan tu syirik? diaorang sedar semua tu. Tak caya? tanyalah mat2 black metal tu, diaorang pasti sedar yang Black Metal tu unislamic. nak juga tengok orang filmmaker Melayu sentuh isu, korup politikus, korup imam, or pemimpin yang tipu rakyat je kerjanya, salah guna kuasa. Apa agaknya mimpi diaorang tu masa koma?

3. Stewardess je yang free sex! hahaha...kesian depa, lepas ni kalau ada anak dara yang nak minta kerja jadi stewardess, parents tak kasi pulak! cuba sesekali buat makcik kerani kerja kat pejabat kerajaan free sex, tukar-tukar pasangan instead of stewardess, rasanya lebih mencengkam jiwa audiens. Tak caya? ada makcik-makcik kerani yang keje gomen free sex? Go and do your own research, you'll be more than surprise.

Apa yang bagusnya filem ni?

Yang bagusnya, Bade Hj Azmi buat filem ni in the first place. Tak macam sesetangah orang yang dok fikir idea itu, idea ini, tapi do not get things done!

hahahahahahaha!!!

p/s: go and watch MAUT, it is definitely worth watching.

7 comments:

  1. Bro,
    talking about the stewardess lifestyle... I do agree that it has some rather dangerous pitfalls, and I don't know how many stewardesses actually manage to escape them, but what I do know is that not all stewardesses practice free sex...

    So the moral of the story is, let's do away with the stereotypes, and focus on the people themselves.

    ReplyDelete
  2. saya tgk "the making of.." je. pelakon adalah muslim, bimbang juga. sbb syirik tu ada macam2 dan untuk berlaku syirik tue amat mudah.. wallahu'alam..

    ReplyDelete
  3. http://www.boygeniusreport.com/2009/01/20/the-top-10-things-we-hate-about-the-blackberry/

    Just wanna share. Dengki.

    ReplyDelete
  4. cerita tu bukan adaptasi dari mastika ke?

    ReplyDelete
  5. lobo,
    yup, agree with you 100% on that bro.

    buruuj,
    alamak saya lagi la tak tau pasal hukum agama ni...

    tok,
    biasa la kalau tak dengki tak melayu namanya heh ..heh

    Message sent via Blackberry from Maxis

    pipi,
    Betul la! macam mastika version filem! hahahaha...

    ReplyDelete
  6. At least maut lebih banyak kali bagus daripada cerite karya Razak Mohaideen(Entah betul tidak aku eja nama die)

    Stuju?
    Nak tumpang iklan jap ek!

    http://reveriemalaya@blogspot.com

    komen penggunaan bahasa melayu aku/ idea disini.
    thx =)

    ReplyDelete
  7. "Tak macam sesetangah orang yang dok fikir idea itu, idea ini, tapi do not get things done!"

    sekurang-kurangnya kan bro! :-)

    intebiu utube dgn bade >> YOUTUBE

    ReplyDelete